ПРАЗНИК НА СВЕТА ПЕТКА БЪЛГАРСКА

Селото е Борика, лежи по високото на Средната Гора. Дали името идва от БОР или БОРБА, оставям на теб да избереш, спътнико… А може би е дадено от Бога, защото някъде по старите писания се среща, като Богика.

Тук уважението към Светата Петка е особено. И заради параклиса на нейно име, и заради символа на Петка – Българската, покровителката на дома, на семейното огнище, застъпницата на жената-майка, връзката с праотеца на рода. Петка е тая, дето има ключове за райската врата и строи мостове за праведните към отвъдното. Петка е закрилницата, но и съдницата на хорските дела.

И като споменах параклис, трябва да кажа, че по нашите земи не се вдигат току така ни параклиси, ни църкви. От край време народът ни се опира на знаците от „оня свят” – незримия. И обикновено те се явяват в съня на избрания, като видение, като едно божествено откровение. Така е станало и тук, преди повече от 20 години. Видението води жена до място, на което под тревите на забравата тя намира основите на стара, незапомнена църква. Повече и не трябва, нито на нея, нито на сродните и, за да осъзнаят святостта на тая земя и мисията, която им е отредена – да издигнат своя храм на утешението, което и означава „параклис“.

И още нещо от света на „знаците” – единствените иглолистни в местността са там, при параклиса – четиринадесет БОРА, 14 – точно като 14ти октомври – денят на Светата Петка. А за да се случи всичко това, освен знаци е трябвала и една истинска, човешка БОРБА – с несгодите. Несгодите я на природата, я на житейското времето, я на хората. Затова, може би и Бо’рика, и Бори’ка са равностойни, като имена, или направо равносилни на Богика – Божа земя, спрямо хората, които я стопанисват.

А защо на Петка е именована обителта? Това ще питате стопанката на параклиса, същата тази жена, която всеки петъчен ден, отреден на застъпницата Петка, отваря дверите на „Милостта”.


Намери ме…

1 коментар за ПРАЗНИК НА СВЕТА ПЕТКА БЪЛГАРСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *