ПЛОВДИВ – Вечният град

Пловдив – моята любовна история… Това е, като съдба, предречена ми още някъде назад във минали животи… А днес, като че ли да сме се познавали с този град винаги… Тук е пълно със символи, загадки и кодове на хилядолетията в мен. Тук е първата копка на първия град на Европа, жив и до днес, без прекъсване, като мен. Историята му е започната хилядолетия преди Христа на едно селищно тепе, от където тръгва и цялата О’Майна магия… От там тръгва музиката на онзи митичен цар Евмолп – Сладкогласният, предводителят на евмолпидите, пазителите на хармоничните звукови тайни… От там се излива и цялата божественост, заложена в седми’цата на хълмовете с храмовете най-отгоре… А всеки от тях, като антена към друг божествен свят, прави връзката с него и сега, макар без храмовете, но със спомена за тях. Има и река, която бавно извайва своята „паметна вода“ по бреговете на града. Тя още носи плаваща главата на Орфей, разкъсан също на божественото седем, защото той е Богът тук, и още се чуват химни в неговата чест и за негова прослава от поетите, певците, музикантие на този град!

Плов-Див – тук ти се иска да бъдеш културно див – в бяла роба, с позлатена клонка на главата, да отмерваш времето със слънчеви часовници, да караш колесница по арената на Римски стадион, а после да мечтаеш с поетите от скенето на театъра – Античния… Тук ти се иска да бъдеш и християнин, и мюсулманин, и католик, и арменец, и евреин, и орфик, защото всички тези принадлежности правят Пловдив толкоз бълбукащ, апетитен и щастливо сияен. Правят го неповторим – космополитен и в същото време много своенравен и личен.

Тук се влюбваш я в поетите, я в художниците, но най-много в певците, та нали е градът на Сладкогласните! И по тесни улички се издигаш все на горе, и по-нагоре с всяка следваща любов, и стигаш до поднебесните и многоцветни къщи с розовите храсти между тях. А там, сред розите. можеш да се нацелуваш, трябва да се нацелуваш, докато камбаната на стара черква не напомни за земните ти часове… Време е да се загубиш в Пловдив… Време ти е да се залюбиш с Пловдив!


Намери ме…

13 коментара за ПЛОВДИВ – Вечният град

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *