От Петък до Петък със Света Петка

Света Петка Българска

От Петък до Петък със Света Петка

Това пътешествие ще мине през няколко от стотиците места в България, носещи спомена и преклонението към Света Петка Българската. Наричана още Търновска, Епиватска, Белградска, Сръбска, Яшка…, тя е покровителка на Балканските народи. Почитта към нея и нетленните и’ целителни мощи се ражда малко след смъртта и’ в 11 век. А после – през 13 век, паметта и’ се възражда, когато Иван Асен Втори ги пренася тържествено от Епиват в столицата Търново, полагайки ги в двореца си, в специално съградена за това църква. След падането на града под турско те са пренесени във все още свободното Видинско царство. После през Белград и Цариград, мощите на Петка намират спасение в град Яш – днешна Румъния, където чудотворят и до днес.

Традицията е била такава, че там, където в пътя си мощите са били полагани за почивка и поклонение, са се градили след това параклиси, черкви и манастири на името на Петка. И силата им се е пропивала в корените на земята ни, за да търсим това духовно единение и днес с нашата, българска светица – Петка. Българска, защото градчето Епиват, разположено на Мраморно море, близо до Босфора е било българско и в 10 век, когато Петка се е раждала. И околните на него Одрин, Лозенград, Люлебургас и до днес са населявани от етнически българи.

От петък до петък с Петка – покровителка на петъчния ден, денят на кръстната смърт на Исус Христос… Символики, размисли и духовни странствания през времената и пространствата на собствените ни търсения за самите нас… Петка присъства в оброчища и местности, в лековити води и свещени пещери. Присъства в народната вяра – в песните, в приказките, в домашните олтари. Наричат на нея, вричат се в нея, обричат се пред лика, името и делата и’… Петка – пазителка на домашното и родово пространство – българското.

Ще представя пътешествието на части и по региони, за да го сглобя на края в една цялост и хронологична последователност, която вече ще съм „прошетала”.


      ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТ на пътешествието в ДВА от дните на „Петък до Петък…”

Отправна точка Пловдив в посока Запад – Югозапад.

1 ден:

Бистришки манастир Света Петка.

Клисурски Манастир Света Петка.

Скален параклис Света Петка, град Трън.

Църква Света Петка, село Радибош.

Църква Света Петка, село Вуково.

Нощувка в Мелник.

2 ден:

Църква Света Петка в Рупите.

Село Златолист и църквата на Преподобна Стойна.

Църква Света Петка, село Белчин.

Параклис Света Петка, село Борика.

Вакарелски манастир Света Петка.

Връщане в Пловдив.


Намери ме…

3 коментара за От Петък до Петък със Света Петка

 • Валентина Пенчева написа:

  Поздравления за невероятно интересните маршрути, за емоционалното им представяне, за синтеза на духовност и туризъм! Ако може, един въпрос – има ли конкретни дати и цена за този маршрут? Благодаря!

  • Арина написа:

   Много е радостно да Ви прочета, г-жо Пенчева! Всичко, което четете в този сайт е моят избор за път, който минава през интимната връзка на душата с мястото и историята, която си създаваме заедно…
   За дата и стойност на това пътуване ще съобщя съвсем скоро, защото трябва да го измина първо сама. Това е планът, по който ще се движа и ако се наложат корекции, да бъдат адекватни на трасето.
   До скоро!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *