За България

ПРОГРАМИ ЗА 2020 „МЕСТА НА СИЛАТА“

КАЛЕНДАР ЗА 2020 „МЕСТА НА СИЛАТА“

България / Блага Ария / Песен за блестящите хора

Да дойдеш тук не е само пътуване до поредната дестинация. Да дойдеш в България е начало на един личен път нагоре и навътре. И дори този път да не ти се даде от първото идване, за начало е хубаво да знаеш това:

Земята на България е един от енергийните стълбове на Света. Тук скалите, водата, тревите лекуват. Тук е огнището на цялата европейска цивилизация и не се притеснявам да го заявя. Фактите го правят: Културите „Дуранкулак”и „Варна” от 6то – 5то хилядолетие преди Христа, поставят основите на тази цивилизация с първите каменни градове и с най-старото обработено злато в Света. Тук е и родината на Дунавския скрипт, предшествал Шумерската писменост с цели 20 века. Тук се е случил Потопът, когато се скъсва провлака между сладководното езеро „Черно Море” и Средиземноморието.

Тук се заражда Тракийската цивилизация, една култура, носеща познанието за устройството на Всемира, като вибрация, слово и действие. Кибела, Орфей, Дионисус, Залмоксис – божества, певци, учители, мистици – това са траките – „обезумяли” огнеходци, астролози, математици, виноделци… Те са достигащите съвършенство, получаващите вечен живот в подземното царство, притежаващите в изобилие божествения символ – златните си съкровища.

Какво още е България – езичество и един особен вид християнство, преплетени в органична зависимост. България – с най-старите християнски храмове в Европа, с безбройните си манастири, църкви и параклиси, с чудотворните си икони и лековитите аязма, с лечителите, баячите, гледачите си…

България – с великолепните си римски резиденции, построени при многобройните минерални извори. България – със стотиците средновековни крепости, пазещи проходите между Изтока и Запада. България – с двете си исторически царства, с книжовните школи, с българската писменост, наречена кирилица. България – с несломимия си дух след 5 вековното османско робство. България – вечно възраждащият се феникс!

…С дъх на рози, с вкус на кисело мляко, с чувство на габровски хумор… С девет материални и три духовни, световни културни наследства, защитени от ЮНЕСКО.

Това е Тя – моята България,  видяна през моите очи, прочувствана от моето сърце и осмислена с моите гени.

А ти, откривателю, какво знаеш за България?


Намери ме…