ВЕЛИКО ТЪРНОВО – В короната на Царете

Велико е Търново!

Градът на царете – великите, които 207 години са крачели с пурпурните си ботуши по хълмовете на Царевец, Трапезица и на Света Гора… Това са били мъжете от коляното на рода Дуло – призваните да изведат през времето свещената същност на името България. Търново – великото в делата на династията с име Асеневци – стъпили на три морета, окичили се с втори Златен век и подчинили вечната си византийска конкуренция с мощ, с дух и с дълбока традиция.

Това е моят град – фантастичният, градът на незрялото ми юношество със златна корона. Градът, в който, ако не си чакал среднощни влакове в тунелите му и не си ловил жаби в Янтра, значи не си бил там никога. Градът, на който всички деца се чудят, как къщичките са накацали една върху друга, и как така се оглеждат в огледалото на реката. А маймунката от Къщата с Маймунката все така шеговито напомня за маймунските номера на своя стопанин, но и за майстора си – уста Кольо Фичев – гениалният и самоук архитект на своето време.

Търново – с приглушените на свечеряване улички, които водят първо нагоре, после надолу и накрая по стъпалата стигат до поредното кръчме. А от прозорците му вече се носи аромат на вино и току що прочетена поезия, често в компанията на прясно масло от боите на художниците. И тук, сред люляците, подслажда първата целувка на някоя си Десислава – Търновската хуавица с въртоглавия Калоян – бъдещият цар на махалата…  Отсреща пък – на тротоара дрънчи китара, отваря се бира, Кърт Кубейн е вечно жив (трябва да е бил Болярин), редом с лириката на Пеньо Пенев  и Черно Фередже! Велико, как да не запалиш цигара и да не се влюбиш в това бълбукащо Търново…

Търново или пък Тръново, както легендата разказва – пазено от тръните по стръмните си отвеси и до ден днешен, макар и вече символично. Но пазачите са все още там – в  скалния венец – дом на богомили, исихасти и многовековни манастири. Те отмерено въртят Колелото на Живота на Захарий Зографа и с всеки пасхален звън шептят една благословия – Боже, Царю Наш Небесни, пази България от висините на дома си – Царевия Град, Великия Търнов.


Намери ме…

3 коментара за ВЕЛИКО ТЪРНОВО – В короната на Царете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *