БГ Фолклор

КУКЕРИ

КУЛТУРА и ТУРИЗЪМ с ГИД под НАЕМ – Програма 2020

Имало едно време…

Така започват всички народни приказки, защото приказката е есенция на извечното човешко познание за Света, но казано с прости думи… Защото знанието е във времето и времето е в него…

Та, от както Свят светува, а и българинът покрай него, той подрежда своето битие чрез неписаната мъдрост на древни ритуали, вярвания, предсказания, на магии, благослови, заклинания… Той се ражда, жени се, умира, за да извърши кръговрата, който ще осигури безкрайното… Бори се с митологичните и с личните си демони, за да подсигури добруването… Вярва във видимото проявление на незримото, предразполага го, омилостивява го, жертвопринася му…  Завихря енергиите на жизнеутвърждаващата сила – любовта.  Така българинът съдейства със своите осмислени деяния за хармонията в Космоса… Той става строителят на Мирозданието.

Затова, българският фолклор носи основното послание за безсмъртието на Света, човечеството, природата, рода, духа, вярата и най-вече на самия него – човекът. И всичко това е закодирано в дома му, в храната му, в музиката, в танците, в цветовете и формите, в магичните слова. А в приказките тази космогония е, като историята на добрия юнак, който победил триглавия змей и освободил Слънцето, а то осветило пътя на любимата му, която цял живот се лутала да го търси, за да го срещне и станат едно, началото на „нова слънчева рода“. Приказка със щастлив безкрай, който обикновено звучи така:

…а после 3 дена яли, пили и се веселили, народили куп деца и живели 100 години!


ПЪТЕШЕСТВИЯ ПО ПРИКАЗКИ – РАВНОДЕНСТВЕНА ИГРА „СЛЪНЦЕ И ЛУНА“

ПРОГРАМИ ЗА 2020 „МЕСТА НА СИЛАТА“

КАЛЕНДАР ЗА 2020 „МЕСТА НА СИЛАТА“

7 дни: Из България

От Петък до Петък със Света Петка

Половин ден: По Пътя на Водата с двама Безсребърници, един Пътник и Света Петка

1 ден:  Белият Камък на Познанието

1 ден: Забравени Места на Добрата Надежда

1 ден: Храм на Виното и Божествената Геометрия

1 ден: Древни Светилища и Ритуали в Средна Гора

БГ МУЗИКА

ОГНЕХОДЦИ

ЛЕДЕНО ХОРО

МАРИНА ОГНЕНАТА 

Приказка за МоМъка, МоМината Сълза и Монастиря с Оковите

ЕДИН ДЕН В СТРАНДЖА

РОЗОВА ЕТНОГРАФИЯ

УЛИЦА „ПЕТКО ВОЕВОДА“ 8 

СЪБОР НА ОВЦЕВЪДИТЕ


Намери ме…

1 коментар за БГ Фолклор